Rekruttering av kvinner med fagmiksen styrerommet trenger
Den norske regjeringen jobber for å nå FNs bærekraftsmål, og ønsker blant annet flere kvinner i styreverv. Styrerekruttering av flere kvinner er i tråd med det femte FN-målet, som er å oppnå likestilling mellom kjønnene.
FNs femte bærekraftmål er likestilling mellom kjønnene, bl.a. gjennom å «sikre kvinner fullstendig og reell deltakelse og like muligheter til ledende stillinger på alle nivåer der beslutninger tas, i det politiske, det økonomiske og det offentlige liv» (delmål 5.5). Kvinneandelen er dessverre fremdeles lav i norske selskapsstyrer. Derfor vedtok Stortinget fra årsskiftet krav til kjønnsbalanse i styrene til virksomheter av en viss størrelse. For deg som bedriftseier, kan dette bety store endringer i tiden som kommer. Hva sier egentlig de nye reglene? Og hvor finner du dyktige kvinner som har fagmiksen som styret ditt trenger?
Nytt regelverk om sammensetningen av virksomhetsstyrer
Stortinget innførte 01.01.2024 en lovendring med krav om at maksimalt 60% av medlemmene i et styre i et stort eller mellomstort selskap skal være av samme kjønn. De nye reglene innføres trinnvis frem til sommeren 2028, og vil til slutt gjelde for omkring 20 000 virksomheter.
Per dags dato er kun 20% av styrerepresentantene i aksjeselskapene kvinner. Beregninger viser at norske foretak vil måtte rekruttere nesten 13 000 nye styremedlemmer frem mot 2028. Bare i år blir det behov for om lag 6 600 nye styremedlemmer, de fleste av disse kvinner.
Både kvinner og menn skal være representert i samfunnets maktstrukturer
Det nye regelverket skal sikre bedre kjønnsbalanse i selskapenes ledelse slik at næringslivet bruker den samlede kompetansen i samfunnet. Lovendringen er resultatet av et nært samarbeid mellom Stortinget, NHO og LO.
– Det er et viktig politisk mål at både kvinner og menn skal være representert i maktstrukturene i det norske samfunnet. Dette gjelder også toppledelsen i selskaper. Jeg tror det vil kunne skape mer innovasjon og gi bedre beslutninger, sier næringsminister Jan Christian Vestre i en pressemelding på regjeringen.no. – For 20 år siden hadde vi 15 prosent kvinnelige styremedlemmer i aksjeselskapene, nå er det 20 prosent. Fortsetter vi i dette tempoet kommer vi ikke i mål. Jeg er stolt over at vi nå har fått på plass regler som skal bidra til et mer likestilt arbeids- og næringsliv.
Hvordan lykkes med rekruttering av kvinner med riktig kompetanse?
Det finnes mange dyktige og faglig kompetente kvinner i norsk næringsliv. Utfordringen ligger kanskje i selv å finne de kandidatene som har kompetansen nettopp din bedrift trenger. Nøyaktig hva slags kompetanse som trengs, varierer naturlig nok fra selskap til selskap.
Samtidig er det visse former for kompetanse som er ønsket på tvers av bransjer. Et eksempel på dette er ESG-kompetanse. ESG er en engelsk forkortelse, og står for Environmental, Social and Governance. På norsk oversettes det gjerne til miljø-, sosiale- og forretningsetiske forhold – kort sagt bærekraft. ESG-kriterier brukes til å vurdere og rangere selskaper. Bedrifter som bidrar til en bærekraftig utvikling og som innlemmer ESG i forretningsstrategien og virksomhetsstyringen, belønnes i form av økt konkurransekraft.
Vellykket forretningsutvikling og grønn vekst i kommende år forutsetter altså at bedriften har styremedlemmer med kompetanse på bærekraft. En viktig nøkkel til å finne de riktige kandidatene er et godt samarbeid med et rekrutteringsbyrå som har kandidater som besitter ESG-kompetanse.
«Menn velger menn» ved styrerekruttering
Det finnes mange eksempler på drivende dyktige kvinner som besitter både fag- og ESG-kompetanse. Disse kvinnene opplever gjerne å få en del forespørsler om jobbskifte, men langt færre forespørsler når det kommer til styreverv. Dette kan muligens ha sammenheng med at det ofte er menn som er bedriftseiere. Og de har kanskje en tendens til å velge «gutta».
Maria Kringlen Halvorsen ble nylig valgt ut av Dagens Næringsliv til å være en del av DN Aspiring Women – et kompetansenettverk for aspirerende kvinnelige ledere.
– Det å dele kunnskap og erfaringer med hverandre, er en fin måte å lære på i en verden der teknologi og eksterne forhold stadig endres. Det er veldig verdifullt å få innblikk i andres måter å løse utfordringer på, forteller hun.
Selv har Maria opplevd at rekrutterere spør om hun er interessert i å tre inn i bærekraftstillinger, men forespørsler om styreverv har uteblitt.
På tide å inkludere kvinner som fremmer økonomisk, miljømessig og sosial bærekraft
Maria er sterk innen både bærekraft og økonomi, og har erfaring med blant annet regnskapsrevisjon, finansiell controlling, klima- og bærekraftstrategi, samt ESG-rapportering. Det mangler altså ikke på kompetanse. Mangelen på forespørsler om styreverv understreker derfor viktigheten av de nye reglene. Maria selv er tydelig på fordelene ved mangfold, og er positiv til kjønnskvotering av styremedlemmer.
Kort tid etter at hun startet i Vow ASA som Group Financial Controller fikk hun ansvar for å lede en tverrfaglig gruppe med ESG-rapportering. Etter hvert ble hun bærekraftsansvarlig og har de siste to årene bygget opp bærekraftsfunksjon i Vow. Nå starter hun som bærekraftsdirektør i Jotron AS, hvor hun på nytt skal bygge opp bærekraft som fagfelt.
Maria ønsker å være en del av det grønne skiftet, og er ikke redd for å ta tak i omstillingsprosessen. Hun har kontroll på risiko og er formålsdrevet. Kort fortalt sitter hun på en kompetansemiks få kan vise til. Nå som ESG har begynt å bli en hygienefaktor, og kvinner skal kvoteres inn i styrer, vil forhåpentligvis flere som Maria få styreverv.
Fire kriterier bør oppfylles ved styrerekruttering
Forsker og fredsmekler Vidar E. Top er forfatter av boken «Slik vinner du styrerommet».
Han deler en rekke konkrete råd for hva som skal til for å sikre seg styreverv:
–For å bli vurdert i seriøse styreverv viser forskningen vår at minst fire kriterier bør være oppfylt for i det hele tatt å komme i posisjon. For det første må man ha grunn til å tro at du har noe reelt å bidra med. Det kan være kompetanse, nettverk eller lignende. For det andre må relasjonen være så tydelig på plass at du er mer enn bare en forretningsforbindelse. For det tredje må du kjenne spillereglene for dem du blander deg med, både når det gjelder bransje og kultur. Og sist, men ikke minst, må du bli «medlem av den indre kretsen». Med dette menes det at du på en eller flere måter blir betraktet som likesinnet.
I boken går han nærmere inn på disse fire kriteriene, som kan være nyttige å se på enten man rekrutterer eller sikter etter et styreverv.
Få hjelp med styrerekruttering av kvinnelige styremedlemmer!
Advela har spesialisert seg på rekruttering for virksomheter som har behov for bærekrafts- og ESG-kompetanse på leder- og styrenivå. Vi har mange dyktige, kvinnelige kandidater med kvalifikasjoner innen et bredt spekter av bransjer. Dette inkluderer finans og fornybar energi.
Våre kandidater har bred erfaring fra lederposisjoner og -grupper, og har ESG-massekompetansen selskapet ditt trenger. Med vår hjelp får du med andre ord i både pose og sekk!
Trenger du hjelp med styrerekruttering i Oslo eller resten av landet? Vi er her for deg!